Kolmannes Vuoden 2011 kauneimmista kirjoista painettu Bookwellilla

Suomen kirjataiteen komitea palkitsi tänä vuonna yhteensä 35 kirjaa tai kantta ja näistä jopa 12 on painettu ja sidottu Bookwellilla.

Vuoden kauneimmaksi kirjaksi vuonna 2011 valittiin Harry Salmenniemen Runojä (Otava), painettu Otavan Kirjapainossa. (Kuva kirjasta vasemmalla.)

Tämän päivän runot luovat runokirjan uuden muodon. Kannessa läsnä kaikki aistit, kuten runoissakin. Proosarunojen sisäinen typografia jäsentää, yllättää, houkuttaa ja vie nautinnollisesti harhaan. Teoksen vankka rakenne ilmaistaan yksinkertaisin typografisin keinoin. Kaikki perinteinen kauneus on myös mukana: paperin hellä kosketus, napakka sidosasu ja taitavasti valitut fontit. Kannessa kultaa, kokonaisuus platinaa.

Raadin kommentteja muista kirjoista:

Joni Pyysalo: Ja muita novelleja (WSOY): Kannessa nimeen ja sisältöön liittyvä keskeneräisyyden vaikutelma on visualisoitu tyylikkäästi. Mustavalkoisuus,paksut yliviivaukset ja pelkistetty typografia ovat tehokkaita. Suojapaperin alta ryöpsähtävät mursut ovat enemmän kuin hauska yllätys. Hallittu ja perusteltu visuaalisuus jatkuu sisuksen typografiassa. (Kuva kirjasta oikealla.)

Juhana Aunesluoma - Anu Lahtinen - Ulla Lehtonen - Titta Putus-Hilasvuori - Erika Ripatti - Jouni Similä - Jari Ukkonen - Laura Vuorela: Linkki 1-4 (Sanoma Pro Oy): Oppikirjasarjan typografia on ansiokas, osaltaan se ohjaa lukiolaista innostumaan ja kiinnostumaan historiasta ja ympäristöstä. Kuvakerronta muodostaa itsenäisen kokonaisuuden, mutta samalla se elävöittää tekstiä yllättävilläkin kuvavalinnoilla.

Kaisa Häkkinen - Terttu Lempiäinen: Aaloesta öljypuuhun - suomen kielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan (Kustannusosakeyhtiö Teos):  Täydellistä tietokirjan graafista suunnittelua. Lukujen aloitusaukeamat ovat kauniit ja tuovat Agricolan ajan komeasti nykyaikaan. Hienostunut typografian lisäväri jäsentelee tekstiä ja sopii hyvin yhteen kuvituksen kanssa. Sidosasu moitteeton, punainen viinimarja kannessa ja sidepaperissa saa kaipaamaan syksyn puutarhaa. (Kuva kirjasta vasemmalla.)

Yksi vuoden onnistuneimmista kansista oli Petri Vaittinen (toim.): Pieni runokirja (Gummerus Kustannus Oy), jonka graafinen suunnittelija oli Jenni Noponen (Kuva kirjasta oikealla.)

19.4.2012