ICC-värinhallinta

Värinhallinnan yksi tavoite on pyrkiä simuloimaan painoprosessia jo aikaisemmissa työvaiheissa, pääasiassa kuvien repro- ja vedostustyössä.

ICC-profiili on tiedosto, joka kuvailee mm. painoprosessin värintoisto-ominaisuuksia tunnetuissa, vakioiduissa olosuhteissa. Profiilia voi käyttää esimerkiksi kuvaruudussa tai vedostimessa, edellyttäen että laitteet joissa profiilia käytetään ovat asianmukaisesti kalibroituja.

Bookwell:lla on käytössään ISO-standardin mukainen värinhallinta. ISO-standardin mukaiset profiilit saat käyttöösi klikkaamalla linkkiä sivun alalaidasta. Pakatun tiedoston mukana seuraa ohjeistus, mihin profiilit missäkin käyttöjärjestelmässä kuuluu asentaa.

Parhaan lopputuloksen takaamiseksi suosittelemme että postscript tulostusvaiheessa värinhallintaa ei pidetä päällä julkaisuohjelmissa. Sillä varmistetaan että tiedostoon ei tallennu mukaan mitään ei toivottuja profiileja, jotka voivat vaikuttaa esim. värivedoksen tai lopullisen pellille tulostettavan tiedoston laatuun.

Värivedostusvaiheessa liitämme vedostettavaan tiedostoon ISO-standardin mukaisen väriprofiilin, jolloin vedos simuloi mahdollisimman tarkkaan samaa aihetta painettuna. Huomioi kuitenkin, että jos käytät CMYK-prosessilla painettavassa julkaisussa värejä PANTONE-värikartoista, painoprosessissa näistä väreistä pystytään toistamaan 30-40%. Tästä syystä suosittelemme että käytät julkaisuissa vain CMYK-värejä, silloin varmistat jo tekovaiheessa että värit ovat halutun sävyisiä myös lopputuotteessa.

Varmista myös että kaikki kuvat ja grafiikka on muutettu CMYK-muotoon ennen postscript-tulostusta. RGB- ja LAB-värit eivät välttämättä muunnu halutulla tavalla CMYK-avaruuteen jos konversio tapahtuu vasta värivedostimen tai CTP-tulostimen ripissä. Värikonversio on aina parasta tehdä hallitusti ICC-profiilien avulla jossain värinhallintaa tukevassa sovelluksessa esim. Photoshopissa.

Seuraavasta linkistä voit ottaa ohjeet sekä  valmiit ISO-Standardin ICC-profiilit käyttöösi.